Na sladko

Palačinky s žahourem

Těsto na palačinky si uděláme z ½ l mléka, 2 vajec, 300g hladké mouky, 2 lžic cukru, špetky soli. Palačinky si upečeme na pánvi.

Na žahour potřebujeme ¼ l borůvek, lžíci másla, 2 lžíce cukru, 2 dl smetany, 3 lžíce solamylu, skořice. Nejdříve si dáme do kastrolu borůvky s máslem, cukrem a skořicí a povaříme. Poté přidáme solamyl se smetanou (dobře rozmíchané) a ještě krátce povaříme.

Palačinky zdobíme žahourem a našlehanou smetanou.

                                     

Borůvkový koláč s drobenkou

Těsto na koláč si připravíme z 400g polohrubé mouky, 100g cukru, ½ l mléka, 70g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 prášku do pečiva, 1 vanilkového cukru. Těsto nalejeme do vymazaného a vysypaného vyššího plechu, navrch nasypeme borůvky a drobenku (100g hrubé mouky, 100g cukru, 70g másla). Pečeme při 180°C asi 25 minut.

 

Bábovka z majonézy

4 vejce, 3/4 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry, 2 lžíce pomerančové šťávy, 200g majonézy, 1/2 hrnku solamylu, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, máslo a hrubá mouka na formu

Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem, kůrou a šťávou z pomeranče do husté pěny. Vmícháme majonézu. Mouku prosijeme se solamylem a práškem do pečiva do mísy. Obě směsi propojíme. Nalijeme do vymazané formy jednu polovinu a druhou smícháme s kakaem a vylijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů C a pečeme přibližně 50 min.

 

Borůvkové knedlíky

40dkg hrubé mouky, 1/4l mléka, 1 vejce, ½ kostky kvasnic, 2 lžičky cukru, ½ lžičky soli, borůvky, tvaroh, cukr, šlehačka, máslo

Z mléka, cukru a kvasnic uděláme v míse kvásek. Přidáme mouku, vajíčko a sůl a vypracujeme těsto. Necháme asi 2 hodiny kynout, občas zamícháme. Vykynuté těsto rozdělíme, plníme borůvkami a naplněné knedlíky necháme ještě chvilku kynout. Vaříme ve vodě, po vyplavání otočíme a necháme vařit asi 2 minuty. Po vyndání propícháme vidličkou, sypeme tvarohem, cukrem a poléváme šlehačkou nebo máslem.

 

Kynuté buchty

500g hladké mouky, 45g droždí, 250ml mléka, 60g másla, 120g cukru, 3 žloutky, špetka soli.

Mléko rozpustíme s máslem, vše vyndáme, aby suroviny měly pokojovou teplotu. Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci cukru a 1/3 rozpuštěného másla s mlékem. Necháme 30min kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a zpracujeme. Těsto musí být hladké a nesmí se lepit na mísu. Pak necháme těsto kynout pod utěrkou asi hodinu a mezitím 2x promícháme. Z těsta uválíme hada a nakrájíme na 24 stejných kousků, které plníme náplní dle chuti (oslazený tvaroh s hrozinkama a rumem, povidla s rumem a skořicí, oslazený mák s mlékem a skořicí...). Buchty dobře zabalíme, "uzlíkem" vkládáme do pekáče a ze všech stran jednotlivé buchty mažeme sádlem, aby se nespekly. Pečeme při 170°C asi 40 minut, až je kůrka krásně zlatavá. Před podáváním pocukrujeme.

 

Perníčky oblíbené na akcích klubu - ihned měkké

60g másla, 60g moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžíce medu, 30 g nastrouhané čokolády na vaření, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce perníkového koření, 250 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 vejce na pomazání perníčků

Všechny suroviny dobře promícháme a zpracujeme ve vláčné těsto. To vyválíme na 1/2 cm silný plát a vykrajujeme různé tvary, které ihned potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 5 minut při 200 °C. Po vychladnutí perníčky zdobíme.                      

            

Myslivecké knoflíky - také ověřené z klubových výstav

Na těsto: 250 g hladké mouky, 120 g másla, 80 g moučkového cukru, 3 - 4 žloutky (podle velikosti vejce), kůra z 1 citronu, pár kapek rumu

Na nádivku: 200 g  mletých vlašských ořechů, 200 g  moučkového cukru, 3 - 4    bílky, dle chuti citronovou šťávu a kapku rumu

Na ozdobu: lískové ořechy nebo hrozinky

Ze surovin vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném vále na plát cca 2-3mm. Vykrojíme malá kolečka nebo kytičky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Z bílků si připravíme sníh, do kterého vmícháme cukr a mleté ořechy.  Na každé kolečko  do středu nastříkáme opatrně nádivku - raději méně. Myslivecké knoflíky nakonec zdobíme lískovým ořechem nebo rozinkou a pečeme do růžova cca 12 - 15 minut při 180 °C. Pokud nemáme ořech či rozinku, lze po upečení zdobit čokoládovou polevou dle vlastní fantazie a chuti.

 

Mandlové brambůrky, které na členskou schůzi v Buchlově přivezla Marie Nováková a strhl se o ně neuvěřitelný boj

Balení dětských piškot - lépe větší, čerstvé

Na těsto na obalení: 25 dkg dětské krupice, 25 dkg práškového cukru, 10 dkg másla, 4 lžíce vody, 1/2 skleničky mandlové tresti (nebo dle chuti), trochu bílku z 1 vajíčka - cca 1/2. Těsto necháme do druhého dne v chladu.

Krém: 1/4 l mléka, 1 vanilkový pudink, cukr, 125 g másla. Hustý pudink necháme vychladit a potom přidádáváme do vyšlehaného másla (dobře přidat trochu rumu).

Postup: Špičatým nožíkem vydlábneme střed piškotu, naplníme krémem, přiklopíme dalším vydlabaným piškotem, pokapeme rumem. Necháme ztuhnout (nejlépe v marzničce). Slepené piškoty balíme do těsta, které je chladné, aby se nelepilo. Nakonec celý "brambůrek" obalíme v kakau s cukrem (nebo granku). Z uvedeného množství jich vyrobíte cca 40 kusů.